Στην πανυγειονομική απεργία συμμετέχει η Ενωση Νοσοκομειακων Γιατρών Ηρακλείου

Απεργιακή συγκέντρωση στα Λιοντάρια

Στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη, που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, συμμετέχει η Ενωση Νοσοκομειακων Γιατρών Ηρακλείου, η οποία από κοινού με τα σωματεία εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου και το φοιτητικό σύλλογο Ιατρικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα Λιοντάρια στις 12 π.μ.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται:

Η ΕΓΕΣΥΝΗ συμμετέχει στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη, που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ. Kαλούμε τους συναδέλφους σε απεργιακή συγκέντρωση στα Λιοντάρια στις 12 π.μ., από κοινού με τα σωματεία εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου και το φοιτητικό σύλλογο Ιατρικής.

Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας ολοένα επιδεινώνεται. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει «έκτακτα μέτρα προστασίας» της υγείας, τα οποία δεν προσθέτουν, αλλά ανακυκλώνουν το υπάρχον ελλιπές προσωπικό, με παρατάσεις επικουρικών, μετακινήσεις προσωπικού και δυνατότητα παραμονής στο ΕΣΥ γιατρών που έχουν συμπληρώσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών πανελλαδικά θα καλύψουν ένα ελάχιστο μέρος των χιλιάδων κενών, ενώ δεν αναπληρώνουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Μόλις δύο μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ προκηρύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο για τις δημόσιες δομές υγείας Ηρακλείου, παρόλο που παραμένουν κενές 33 θέσεις γιατρών στο Βενιζέλειο και περίπου 40 στο ΠΑΓΝΗ.

Εξαιτίας της εντατικοποίησης και των καθηλωμένων μισθών παρατηρείται κύμα παραιτήσεων γιατρών, με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να κινδυνεύουν να κλείσουν, κάποια από τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη). Γενικά, η υποβάθμιση του Βενιζελείου είναι εντονότερη, τα εργαστήριά του (αιματολογικό, βιοχημικό, ακτινολογικό, αξονικός) είναι σοβαρά υποστελεχωμένα, ειδικά (Λιπιδαιμικό, Αντυπερτασικό, Λοιμώξεων) και γενικά παθολογικά ιατρεία (Β’ Παθολογικής) έχουν κλείσει και το ηπατολογικό του ιατρείο λειτουργεί με δυσκολία και πολύμηνες αναμονές για ραντεβού. Οξυμμένο είναι το πρόβλημα και στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας παιδιών στην περιοχή μας. Η μοναδική πρωτοβάθμια δομή ψυχικής υγείας παιδιών στην ανατολική Κρήτη, το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο (ΚοιΚεΨυΠε), είναι στα πρόθυρα διακοπής της λειτουργίας του μετά την παραίτηση της διευθύντριάς του και η μοναδική τριτοβάθμια Παιδοψυχιατρική Κλινική στην Κρήτη (του ΠΑΓΝΗ) αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς. 

Αντί για μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρών χρόνιων ελλείψεων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου (από τους γιατρούς ΕΣΥ), αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν ολοένα περισσότερα για υπηρεσίες υγείας. 

Η λύση για να αυξήσουμε το εισόδημά μας δεν είναι να δουλεύουμε ακόμη περισσότερο (πρωινό ωράριο, εφημερίες, απογευματινά ιατρεία/χειρουργεία, ιδιωτικά ιατρεία), θυσιάζοντας χρόνο ανάπαυσης και επιβαρύνοντας περαιτέρω οικονομικά τους ασθενείς. Οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημα μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στο βασικό μισθό, σε μια σειρά επιδόματα, της κατάργησης του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, και της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012, επικαλούμενοι τις αντοχές της οικονομίας. Προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια με την μεσοσταθμική αύξηση 10%, που τελικά είναι 5% στο βασικό μισθό, η οποία όχι μόνο δεν αναπληρώνει τις απώλειες αλλά θα εξανεμιστεί εξαιτίας του πληθωρισμού που καλπάζει.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ. ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Καλούμε τους γιατρούς ΕΣΥ του νομού Ηρακλείου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 20 Οκτώβρη για να διεκδικήσουμε (από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας): 

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
  • Προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων παιδοψυχιάτρων (για το κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών του Βενιζελείου και την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ), αιματολόγων (για το κέντρο αίματος του Βενιζελείου), αναισθησιολόγων, βιοπαθολόγων και ακτινολόγων. Αλλαγή των οργανισμών των νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων. 
  • Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας γιατρών (π.χ. θεσμού επικουρικού)
  • Πλήρη στελέχωση της ΠΦΥ
  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης) ή καταργηθεί (βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία. 
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Όχι στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 20 ΟΚΤΩΒΡΗ

Όλοι στην απεργιακή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 12:00 στα Λιοντάρια

Συμμετέχουμε στο απογευματινό συλλαλητήριο που οργανώνουν εργατικά σωματεία στις 20 Οκτώβρη στις 7 μμ στην πλατεία Ελευθερίας 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί